Jak připravit dobrý čaj

Při přípravě čaje záleží nejen na tom jaký máte zrovna čaj (zelený, bílý, wulong…), ale také na tom jaké máte nádobí. Většinu čajů můžete připravovat jednonálevově do větší konvičky nebo vícenálevově do malé konvičky. Tyto malé konvičky jsou většinou vybaveny sítkem přímo v hubičce a umožňují tak dávat čaj přímo do ní. Do této konvičky se dává poměrně velké množství čaje, které se celkem rychle louhuje. U některých čajů také platí, že čím čerstvější, tím lepší. Jedná se především o čínské zelené čaje, japonské zelené čaje, Darjeelingy, světlé wulongy. Tyto čaje je vždy lepší pít z aktuální sklizně, která probíhá na jaře. U některých čajů je naopak dobré nechat je trochu vyzrát: puery, tmavé wulongy. Velmi podstatnou roli hraje i chuť vody, ze které čaj připravujete. Doporučujeme používat vodu filtrovanou nebo balenou s nízkým obsahem minerálů, aby se měly možnost vylouhovat všechny tóny a chutě příslušného čaje. Je škoda zkazit drahý čaj nevhodnou vodou.

Různé čaje vyžadují různé teploty:

čínský zelený čaj – cca 60 – 75°C – cca 4 – 5 minut chladnutí vody v šálku
japonský zelený čaj – cca 50 – 65 °C – cca 5 – 6 minut chladnutí vody v šálku
čínský a tchaiwanský wulong, světlý puer, bílý čaj – cca 80 – 90°C – cca 1 – 2 minuty chladnutí vody v šálku
čínský červený čaj, tmavý puer – cca 85 – 95°C – cca 1 – 2 minuty chladnutí vody v šálku

Samostatnou kapitolou je příprava čajů Darjeeling:                                                                  Pokud chcete mít Darjeeling opravdu dobře připravený, je potřeba dodržet několik zásad. Darjeeling vyžaduje opravdu dobrou vodu. Měkkou a s co nejmenším obsahem minerálů. U nás v čajovně ho připravujeme i vícenálevově, ale osobně dáváme přednost přípravě na jeden nálev. Je to z toho důvodu, že se Vám tak vylouhují všechny tóny  a nálev je tak chuťově komplexní. Je také potřeba dodržet čas a ten je u každého Darjeelingu jiný. Je vždy dobré si na začátku vyzkoušet, který čas louhování je pro ten konkrétní Darjeeling nejlepší. Obecně však platí:

Světlejší typy (první sběry – ff) doporučujeme zalévat 85°C a dávkovat 8g na 1/2 l vody a louhovat 2 – 3 minut první a 3 – 4 minuty druhý nálev při teplotě vody 85 – 95°C.. Tento čaj také lze připravovat v malé konvičce o obsahu 200ml, kdy čaj zalijte vodou o teplotě 75 – 80°C a louhujte 20 vteřin. Na další nálevy lze přidávat na teplotě vody i době louhování podle požadavků na plnost chuti.

Tmavší typy (druhé sběry – sf a podzimní sběry – af) doporučujeme zalévat vodou o 5°C teplejší než u světlých typů, jinak postupujte obdobně, jako u světlých typů darjeelingu.

Žádný čaj nedoporučujeme zalévat právě vroucí vodou.

Čínské zelené čaje:
Vícenálevově:
Do předem vyhřáté konvičky o obsahu cca 150 – 200ml vsypte 6g čaje a zalejte vodou o teplotě 60 – 75°C. Nechte přibližně 20 až 30 vteřin louhovat. Poté vše slejte do šálku nebo do slejvátka (v naší čajovně používáme skleněné džbánky). Tento postup můžete opakovat. Když čaj začne ztrácet chuť, tak doporučujeme přidat teplotu i dobu louhování.

Jednonálevově na 0,5l:
Do předem vyhřáté skleněné nádoby vsypte cca 8g čaje a zalejte vodou o teplotě cca 80°C. Nechte louhovat 2 – 3 minuty. Poté sceďte. Můžete také použít papírové filtry – větší papírové sáčky přímo určené na louhování čaje.

Japonské zelené čaje:
Vícenálevově:
Do předem vyhřáté konvičky o obsahu cca 150 – 200ml vsypte 6g čaje a zalejte vodou o teplotě 50 – 65°C. Nechte přibližně 15 – 20 vteřin louhovat. Poté vše slejte do šálku nebo do slejvátka (v naší čajovně používáme skleněné džbánky). Tento postup můžete opakovat. Když čaj začne ztrácet chuť, tak doporučujeme přidat teplotu i dobu louhování.

Jednonálevově na 0,5l:
Do předem vyhřáté skleněné nádoby vsypte cca 8g čaje a zalejte vodou o teplotě cca 70°C. Nechte louhovat 2 – 3 minuty. Poté sceďte. Můžete také použít papírové filtry – větší papírové sáčky přímo určené na louhování čaje.

Čínské a tchaiwanské wulongy, světlé puery, bílé čaje:
Vícenálevově:
Do předem vyhřáté konvičky o obsahu cca 150 – 200ml vsypte 6g čaje a zalejte vodou o teplotě 80 – 90°C. Nechte přibližně 30 vteřin – 1 minutu louhovat. Poté vše slejte do šálku nebo do slejvátka (v naší čajovně používáme skleněné džbánky). Tento postup můžete opakovat. Když čaj začne ztrácet chuť, tak doporučujeme přidat teplotu i dobu louhování.

Jednonálevově na 0,5l:
Do předem vyhřáté skleněné nádoby vsypte cca 8g čaje a zalejte vodou o teplotě cca 90°C. Nechte louhovat 3 – 4 minuty. Poté sceďte. Můžete také použít papírové filtry – větší papírové sáčky přímo určené na louhování čaje.

Čínské červené čaje, tmavé puery:
Vícenálevově:
Do předem vyhřáté konvičky o obsahu cca 150 – 200ml vsypte 6g čaje a zalejte vodou o teplotě 90 – 95°C. Nechte přibližně 30 vteřin louhovat. Poté vše slejte do šálku nebo do slejvátka (v naší čajovně používáme skleněné džbánky). Tento postup můžete opakovat. Když čaj začne ztrácet chuť, tak doporučujeme přidat teplotu i dobu louhování.

Jednonálevově na 0,5l:
Do předem vyhřáté skleněné nádoby vsypte cca 8g čaje a zalejte vodou o teplotě cca 95°C. Nechte louhovat 3 – 4 minuty. Poté sceďte. Můžete také použít papírové filtry – větší papírové sáčky přímo určené na louhování čaje.

 Yogi Dhátá Masala:                                                                                                                          Do varné nádoby vložte 1 polévkovou lžíci (20g) směsi na 1/2 l hotového nápoje a 2 polévkové lžíce cukru, zalijte 1/3 l vody, 5 minut povařte, potom přidejte 2dcl mléka a převařte.

Le Touareg:                                                                                                                                        Do varné nádoby vložte 2 polévkové lžíce (20g) směsi a 2 polévkové lžíce cukru zalijte 1/2 l vody a převařte.